Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 6 d’agost del 2012

Anellament d'orenetes al dormidor de Bescanó, tardor del 2011.


Durant el mes d’agost del 2011 es va detectar altre cop el dormidor d’orenetes als camps de blat de moro de Bescanó, on l’any anterior s’havien anellat 4104 ocells.

Mils d'orenetes baixant al dormider.

Seguint la mateixa metodologia i amb un total de 24 jornades es van anellar 5171 orenetes vulgars i recapturar 15 controls externs (13 estrangers: frança, bèlgica, alemanya, països baixos i itàlia). Dues de les recuperacions eren espanyoles, una d'elles va ser anellada com a mascle adult el 18 de març del mateix any als estanys de Palau (PNAE), i l'altra va ser anellada com a jove el 19 d'agost, també del mateix any, a Olesa de Montserrat, 16 dies abans i 85 km en direcció sud-oest de la nostra recuperació.



Si ajuntem les dades de l'any passat, s'ha recapturat un total de 26 controls externs, de 6 països diferents.

Pel que fa als controls interns, és a dir nostres, es van recapturar 7 individus. Un d'ells anellat l'any anterior, així dels 4068 anellaments que es van fer l’any anterior, al cap d'un any, han generat 1 recuperació interna. A més, controls interns del mateix any es van recapturar entre 8 i 19 dies després del seu anellament, amb un increment de pes màxim de 4,8 gr.

Respecte a les edats, del total de captures, el 78,3% van ser joves, i el percentatge d'adults va augmentar lleugerament amb les jornades.


Respecte als pesos, els pes mínim i màxim va ser de 15,2 i 30,0 gr. respectivament, i també hi va haver un increment de pes a mesura que avançaven les jornades, similar a joves i adults. 


A part de les orenetes vulgars, es van anellar 69 orenetes de ribera (Riparia riparia) i 2 orenetes cua-rogenques (Hirundo daurica). I alguns migrants com el colltort (Jynx torquilla), cuereta groga (Motacilla flava), cotxa blava (Luscinia svecica) i boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus). Resulta curiosa la presència d’alguns d’ells al dormider d’orenetes tractant-se d’un camp de blat de moro.


Oreneta cua-rogenca.

Cuereta groga.

Les jornades es van realitzar gràcies a la col·laboració de: Carles Pibernat Viñets, Gabriel de Jesús Pinho, Miquel Boix Moradell, Lluis Gay Pons, Hubert Mas Pueyo, Miguel Ángel Fuentes Rosúa, Àngel Palmerola Batllé, Gerard Dalmau Bonet, Alba Casals Mitjà, Helena Rodríguez Morell, Jordi Nonell Ventura, Elisabet Tetas Casals, David Cabarrocas Rodríguez, Anna Mallol Monso, Neus Solà Bosch, Raquel Pérez Delgado, Susanna Torrà Botella, Isaac Martínez Boada, Jordi Serra Geli, Lena Boix Torrà, Afra Boix Torrà, Àlex Casas Boj, Christian Raset Walker, Laura Del Rio Ginés, Montserrat Fabregat Moro, Òscar Lumbreras López, Marta Guillaumes Pibernat, Laura Garolera Boix, Marta Hita Rubio, Núria CasellasNoguer, Núria Rodríguez Foz, Oriol Mas Parramon, Ricard Busquets Martí, Dani Font Sala, Emma Garolera Boix i Alexia Cuyàs Navarro.

Tardor del 2011.
Quim Vilagran.

A continuació s'inclouen les dades de dos ocells anellats al dormidor durant  les jornades del 2010 i que al llarg del 2011 van ser recuperats a Alemanya, un viu i l'altre mort per col·lisió amb un vidre.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada