Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimarts, 29 de gener del 2013

Amfibis - Mostreig de les basses, gener del 2013.

El passat dijous dia 24 de gener es van iniciar els mostrejos de gener a les basses del Parc de les Deveses de Salt. A part dels mostrejos a les basses, també es realitzen dos transectes nocturns en cotxe i es fan escoltes a cada punt reproductiu.

Mostrejant la bassa de les Cigonyes.  © Alba Casals.

Tot i que mostrejar al gener pot semblar i fins i tot resultar molt poc efectiu, i de fet va ser el cas dels transsectes en cotxe, amb tan sols un individu de gripau comú detectat, quan ens vam posar amb les basses vam tenir més d'una sorpresa.

Mascle de gripau comú detectat durant el transsecte nocturn. © Alba Casals.

Entre totes les basses i punts d'aigua mostrejats es van detectar 5 espècies diferents d'amfibis, una de les quals va ser el tritó palmat (Lissotriton helveticus) amb 4 individus (3 mascles i 1 femella). 

Mascle adult de tritó palmat. © Alba Casals.

Aixecant una llosa de la bassa de les Cigonyes es va detectar un individu adult de gripau comú (Bufo bufo), un adult de granota verda (Pelophylax perezi)  i més de 50 capgrossos de tòtil (Alytes obstetricans). Aquesta és la segona vegada en pocs dies que es troben diferents espècies hivernant conjuntament, compartint un espai bastant reduit.

Gripau comú. © Alba Casals.

Granota verda. © Alba Casals.

Capgrossos de tòtil.  © Alba Casals.

En moltes de les basses es va seguir detectant cranc de riu americà (Procambarus clarkii), i justament en aquelles basses on més cranc es va trobar van ser de les que no van presentar presència d'amfibis (ni adults ni larves). Es mostra a continuació un resum dels resultats (clic per ampliar):



Després d'algun que altre accident i remullada d'hivern, donem per acabats els mostrejos de gener amb molt bons resultats!

Mostrejant els recs. © Alba Casals.

Aixecant pedres. © Alba Casals.

Tritons palmats. © Alba Casals.

Mascle de tritó palmat. © Alba Casals.

Tritó sobre la molsa. © Alba Casals.

Mostrejant el safareig de les dones. © Alba Casals.

Cranc de riu americà.  © Alba Casals.

Granota verda. © Alba Casals.



Responsables jornada: Montserrat Fabregat i Marc Montenegro.

Participants: Alba Casals, Gerard Dalmau, Aïda Casellas, Iago Pérez, Victor Belcic, Jordi Burch, Eloi Cruset i Àlex Fonollosa.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada