Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

divendres, 3 de maig del 2013

Migració pre-nupcial a la Vall de Montjoi

El passat dilluns dia 29 d'abril, a consciència del que impliquen les fortes llevantades que ens afectaven en aquell moment, vam còrrer a muntar l'estació d'anellament de la Vall de Montjoi.

Quan els ocells es troben migrant i les condicions meteorlògiques són desfavorables, sovint es veuen obligats a parar, el que els ornitòlegs anomenem sedimentar, i això és el que sabiem que passaria a arrel de les llevantades que a més, al ser corrents de l'est, podien portar ocells rars, que migren per les rutes de més a l'est però que poden ser arrastrats cap a la Península pel temporal.

Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix).  

Arribats allà, no va resultar menys de l'esperat. A cada arbust, a cada olivera hi havia 3 o 4 ocells. Mosquiters xiulaires (un migrador escàs a les nostres terres) a grapats, no podíes mirar cap racó sense veure'n un, tallaretes vulgars i bitxacs compartint brins de fonoll, etc. Atapeidíssim d'ocells, impresionant!

Capsigrany (Lanius senator).

Dilluns al vespre vam muntar les xarxes i amb impaciència vam esperar a l'endemà per obrir-les i començar a anellar. Amb dos dies d'anellament, els resultats no estan gens malament. En total 150 ocells de 32 espècies diferents.


Destacar els 18 mosquiters xiulaires (Phylloscopus sibilatrix), una xifra realment espectacular! També la captura i anellament d'un balquer (Acrocephalus arundinaceus) un migrador transsaharià típic d'ambients húmits i de canyís, que encara no s'havia capturat mai a la Vall de Montjoi.

Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix). 

Balquer (Acrocephalus arundinaceus)

L'espècie més anellada va ser la tallareta vulgar (Sylvia communis) amb 28 captures. També es tracta d'un migrador transsaharià que està tornant als quartels de cria.

Tallareta vulgar (Sylvia communis).

Tallarol de garriga (Sylvia cantillans).

Es van anellar algunes espècies poc habituals (ja sigui perquè són més escasses o més espavilades a l'hora d'esquivar les xarxes) com ara el bitxac rogenc (Saxicola rubetra), la piula dels arbres (Anthus trivialis) o la cuereta groga (Motacilla flava), curiosament, la majoria d'elles juvenils. 

Cuereta groga (Motacilla flava).

Bitxac rogenc (Saxicola rubetra).

També altres espècies mñes vistoses com ara un parell de colltorts (Jynx torquilla), una femella de cucut (Cuculus canorus) i una perdiu roja (Alectoris rufa).

Colltort (Jynx torquilla).

Cucut (Cuculus canorus).

Perdiu roja (Alectoris rufa)

En general es van capturar força migradors, però també alguns ocells residents com les mallerengues, el cargolet, el raspinell o les merles.

En Gerard amb la perdiu.

En Ricard a punt per deixar anar una cotxa cua-roja.

L'Òscar amb una tallareta vulgar.

Dimarts el nombre de captures va ser de més de 100 ocells i dimecres, que ja feia molt millor temps, vam notar com gran part dels ocells havíen desaparegut, reprenent el seu viatge i disminuint notablement el nombre de captures. Tot i això, molts dels ocells capturats el dia anterior es trobaven en molt mala condició física, cosa que fa pensar que si no van recuperar reserves segurament no puguin acabar el seu viatge.

Bosqueta icterina (Hippolais icterina)

Tallarol emmascarat (Sylvia hortensis).

Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca).

També vam poder gaudir i fotografiar un vidriol (Angus fragilis) que va trobar en Gerard fent la volta a les xarxes. Es tracta d'un rèptil, però no una serp com podria semblar! Sinó d'una sargantana àpode, és a dir que al llarg de l'evolució ha perdut les potes per desplaçar-se reptant.

Vidriol (Angus fragilis).


Responsable jornada: Alba Casals i Gerard Dalmau.

Participants: Montserrat Fabregat, Benet Boadas, Òscar Lumbreras i Ricard Vila.



1 comentari:

  1. Molt bé!!! Quines ganes de venir a experimentar un dia aquesta bona estació!!

    ResponElimina