Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 21 de maig del 2014

Primera jornada del Sylvia d'estiu a l'Illa de Ter, Girona (18/05/2014)

El mateix dia que a Salt, fèiem la primera jornada d'anellament del projecte Sylvia a Girona, a l'Illa de Ter. Les xarxes, però, es van muntar el mateix matí, abans de la sortida del Sol.

Blauet juvenil. © Ricard Busquets.

En total es van capturar 86 ocells de 14 espècies, amb molts més anellaments (57) que controls (27), ja que es van anellar els primers polls de gafarró (Serinus serinus), cuereta blanca vulgar (Motacilla alba), cuereta torrentera (Motacilla cinerea) i blauet (Alcedo atthis).


Picot garser gros. © Ricard Busquets.

De fet, les espècies més capturades van ser les esmentades anteriorment. També un picot garser gros (Dendrocopos major) i un tord (Turdus philomelos), com a més destacable.

Raspinell comú. © Ricard Busquets.

Cuereta juvenil. © Ricard Busquets.

En breus informarem de les dates per les properes jornades del projecte Sylvia a Girona i Salt. Us hi esperem!



Responsable jornada: Hubert Mas.

Participants: Ricard Busquets, etc.



Apropa't al Parc! Dissabte farem jornada d'anellament al Ter Vell, l'Estartit!



Per descarregar-vos el programa en pdf: APROPA'T AL PARC!



Primera jornada del Sylvia d'estiu a les Deveses de Salt (18/05/2014).

El diumenge dia 18 vam fer la primera jornada del projecte Sylvia d'estiu al Parc de les Deveses de Salt. Les xarxes es van muntar la nit anterior al lloc de sempre, amb l'ajuda d'alguns voluntaris.

Alliberant un xot. © Alba Casals.

Al matí quedàvem a les 6:45 davant de l'església de Sant Cugat per entrar plegats a les Deveses. A les 7 i poc ja fèiem la primera volta que va ser poc productiva.

Fotografiant papallones. © Alba Casals.

Aprenent a anellar! © Alba Casals.

Així al llarg de tot el matí, amb menys captures de les esperades i encara amb pocs polls fora del niu. Tan sols es va capturar un raspinell comú nascut aquest any, al qual es va assignar el codi EURING 3.

A punt d'anellar una merla. © Elena Rivas.

En total es van capturar 46 ocells de 15 espècies. De les captures, 24 van ser anellaments i 22 controls, és a dir ocells ja anellats anteriorment.


Mentre fèiem temps entre batuda i batuda, vam poder gaudir  de dos cabirols (Capreolus capreolus) que ens van passar trotant pel costat. Es tracta d'una espècie poc habitual a la riba sud del Ter, però que cada vegada l'està freqüentant més.També vam aprofitar que sortia el Sol per observar algunes papallones. 

Melitaea didyma. © Alba Casals.


Responsable jornada: Alba Casals i Carles Tobella.

Participants: Marta Sanromà, Elena Rivas, Isaac Pérez, Martí Sala, Elena Jordà, Eva Solanes, etc.


diumenge, 11 de maig del 2014

El Blauet i el Consorci del Ter a la 2a Fira Animalista de Salt!

L'organització de la 2a Fira Animalista de Salt ens va convidar a participar-hi i d'entrada no sabíem molt bé si hi encaixaríem, però llavors se'ns va ocórrer que la nostra participació podia ser la de sempre: educar i difondre sobre la fauna autòctona i, en aquest cas, posant especial èmfasi en el risc d'alliberar animals domèstics, que es poden convertir en espècies invasores.

Alba i Helena.

Així doncs, de 10 del matí a 3 del migdia del diumenge dia 11, hem estat al Passeig Ciutat de Girona de Salt, amb l'exposició itinerant sobre espècies autòctones vs. invasores i la conservació dels ambients riparis del Consorci del Ter.

L'exposició al complet.

Cartells específics.

També teniem algun cartell més específic preparat, sempre buscant la conscienciació del públic amb temes com el mal que poden fer (i fan) els gats descontrolats, les cotorres argentines que desplacen a espècies autòctones com el pardal comú, etc.



També hem contat amb la presència de la Nina, que gairebé ja és una representant més d'El Blauet, donant exemple de bona educació i bones maneres. A camp, sempre procurem que sigui respectuosa amb la fauna autòctona, com hauria de fer tothom!



Responsables stand: Helena Rodríguez i Alba Casals.

Amb la col·laboració de:




divendres, 2 de maig del 2014

II Fira Animalista de Salt!

El proper cap de setmana (diumenge dia 11) estarem en un entorn poc habitual per nosaltres, anirem a la II Fira Animalista que es fa a Salt, on intentarem desenvolupar un paper molt important educant i conscienciant sobre el mal que pot fer a l'entorn abandonar un animal. Ja us ho recordarem, per si algú vol venir a col·laborar, però per ara us deixem els cartells!



Us hi esperem!