Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dijous, 8 de gener del 2015

Primera jornada del Sylvia d'hivern a l'Illa de Ter, Girona (03/01/2015).

El dia 3 de gener es va fer la primera jornada del Sylvia d’hivern a Illa de Ter. Aquesta jornada es va endarrerir uns dies a causa de la gran riuada del dia 1 de desembre que va inundar tota la zona d’anellament, tombant arbres i portant sorra, còdols i molts troncs. L’aigua va passar fins i tot per dalt del prat, cobrint pràcticament tota l’Illa. 

El Ter amb gran cabal. © Hubert Mas.

Una riuada com no es veia en molts anys (des del 1996) amb un cabal màxim del Ter a Girona de 407 m3/s.  Altres riuades no tant fortes dels darrers 10 anys van ser el 16.03.11 amb 298 m3/s, el 22.11.11 amb 266 m3/s i el 6.03.13 amb 249 m3/s. (En aquesta època de l’any el riu sol portar uns 6-7 m3/s). No es va poder entrar a l’Illa fins 3 setmanes després, quan el nivell de l’aigua va baixar prou com per poder travessar (20 m3/s), i van caldre uns dies més per poder netejar una mica l’espai de les xarxes (alguna xarxa s’ha hagut de moure per la impossibilitat de retirar els arbres caiguts).

Mascle de bruel. © Hubert Mas.

Les xarxes es van muntar el dia abans però no es van obrir fins la matinada per les baixes temperatures (- 2ºC) que al migdia van arribar als 17 ºC.

Xivitona. © Hubert Mas.

Força captures i també molts controls (els ocells tornen a lloc després de les riuades). Les espècies més capturades van ser el pit-roig (Erithacus rubecula) i el tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). També es va capturar i anellar una xivitona (Actitis hypoleucos) Un total de 67 ocells de 16 espècies diferents.


Com a curiositat, es va capturar un blauet (Alcedo atthis) amb el bec deformat, amb una mandíbula inferior més llarga que la  superior, però que tot indica que no li impedeix alimentar-se.

Blauet amb la mandíbula inferior mal formada. © Hubert Mas.




Responsable jornada: Hubert Mas.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada