Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 25 de gener del 2015

Resultats del 18è Cens d'Aquàtiques Hivernants al Gironès.

Com cada any per aquestes dates, el diumenge passat l'associació El Blauet i L'Ateneu Naturalista hem organitzat el cens d'ocells aquàtics hivernants, ja en la 18ena edició. Aquest any la participació ha estat novament un èxit, amb més de 40 persones passant un fred matí de diumenge tot comptant ocells a l'Onyar, el Ter i altres ambients aquàtics de Girona, Salt i la resta del Gironès.

Fent el cens. © Hubert Mas

Pel que fa als resultats, un any més s'han trobat nombres molt elevats d'ànecs collverds, arribant fins a un total de 976, la xifra més alta obtinguda fins el moment. La comparació amb anys anteriors, analitzant només els trams que s'han fet des de l'inici del cens (en els quals també s'arriba a un nombre rècord, de 802) confirma la tendència a l'alça en el nombre d'ànecs collverds que passen l'hivern als rius gironins.

Paisatge gebrat al Ter. © Hubert Mas.

Com cada any, lliris de neu florits. © Hubert Mas.

De forma interessant, s'ha observat una major concentració d'ànecs als trams urbans, i menys presència a la Creueta o al Ter a Salt, potser degut a l'efecte de les últimes riuades. Al seu torn, l'altra cara de la moneda han estat els esplugabous, que amb 312 exemplars censats, confirmen la tendència a la baixa que s'observa des del 2001, quan se'n van comptar més de 1.800. Les dades d'aquestes dues espècies van d'acord amb la seva tendència per a tot Catalunya a l'hivern, segons les dades del SOCC (Seguiment d'Ocells Comuns de Catalunya, de l'Institut Català d'Ornitologia).

*Resultats històrics del cens al Gironès (clic per veure en gran).


Pel que fa a altres espècies menys nombroses, els corb marins es mantenen força estables, amb 96 individus, com també la polla d'aigua, amb 75 exemplars a tots els trams de riu censats. En canvi, s'han observat menys gavians, xivitones, martinets blancs i bernats pescaires que altres anys. Durant el cens també s'han detectat espècies interessants, com la merla d'aigua, el becadell, el cabusset, la mallerenga d'aigua o una àguila calçada, i escenes espectaculars, com un falcó pelegrí caçant un colom sobre l'Onyar i menjant-se'l al campanar de Sant Fèlix.


Pica-soques blau detectat al Pla dels Socs, lloc on és poc habitual. © Miguel Á. Fuentes.


Text: Josep Rost, Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona. Cens organitzat per l'Ateneu i l'associació el Blauet.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada