Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

diumenge, 10 de maig del 2015

Jornades amb escoles, a la Vall de Bianya i a Ullastret.

Com cada any i sobretot a la primavera, fem jornades de descoberta d'ocells mitjançant l'anellament i material didàctic complementari amb escoles de la província. 

El dimarts 14 d'abril vam fer una jornada a l'Hostalnou de Bianya, a la Vall de Bianya, pels alumnes d'una escola de Barcelona que s'allotjaven a la  casa de colònies Mas la Coromina. Les xarxes es van muntar a la riera de Sant Salvador, en un paratge preciós de muntanya mitjana, i amb poca estona es van capturar 26 ocells de 9 espècies, entre ells dos blauets!

La classe, atenta a les explicacions del camp. © Albert Romero.

Un mascle de pinsà comú. © Alba Casals.

D'altra banda i de manera menys habitual, el diumenge 26 d'abril vam fer una jornada a Ullastret, pels alumnes però també pels pares de l'escola l'Estany d'Ullastret, organitzat des de l'AMPA.

La jornada del diumenge va transcórrer al Daró Vell, al costat del poblat ibèric d'Ullastret, Vam muntar 6 xarxes la nit anterior, de manera estratègica, situades al voltant de l'únic punt d'aigua accessible de la zona.

Posant amb una cardina. © Alba Casals.

Els més petits també participen© Alba Casals.

Vam capturar un total de 15 ocells de 9 espècies, que  després vam repassar entre tots. Vam poder veure la diferència del bec entre un ocell granívor i un ocell insectívor. Com sempre en aquest taller, vam parlar de les adaptacions dels ocells per fixar-nos en com de ben adaptats estan: adaptats al vol, adaptats al lloc on viuen i adaptats a l'alimentació.


A part de l'anellament, on tothom va participar fins a l'hora de desmuntar les xarxes, hi havia un taller de menjadores per fer, i material didàctic per consultar. També un bon esmorzar que van anar portant tots els participants.

Fent menjadores. © Alba Casals.

Tots participant de ple. © R. Heras.

A la taula d'anellament. © R. Heras.

I també a les xarxes. © R. Heras.

Vam parlar dels ocells que crien a la zona com els abellerols, les puputs, aligots i òlibes, entre d'altres, i tothom els coneixia bastant bé. També vam "discutir" sobre la relació que té la gent de la pagesia amb aquest tipus d'animals, que, habitualment, no és massa bona, tot i que sempre hi ha excepcions.

A punt d'alliberar un rossinyol bord. © Alba Casals.

Aguantant la calor de mig matí© R. Heras.

En general i en la seva totalitat, va ser una jornada molt distreta i productiva, tant pels assistents com per la pròpia organització.


Responsable jornades: Alba Casals.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada