Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

divendres, 25 de novembre del 2016

Taller d'anellament a Fornells de la Selva (20/11/2016)

La jornada d’anellament a Fornells de la Selva, era promocionada per el Consorci del Ter i Dipsalut, amb la finalitat de descobrir el món de l’anellament científic d’ocells i la descoberta de la natura al voltant de l’Onyar. Aquest fet ha propiciat una gran afluència de públic entusiasta.

Salamandra trobada després de muntar les xarxes. © Alba Casals.

Les xarxes es van muntar la nit anterior i, al no haver-hi previsió de glaçada, es van deixar obertes, a l’espera d’algun possible ocell nocturn. Es van muntar 3 bateries de 5, 3 i 2 xarxes, la gran majoria de xarxes són de 12 metres, excepte una de 9 i una de 4 metres. A més es va preparar una xarxa per rapinyaires, de forat de malla molt més gran que la resta de xarxes, al mig del riu a la espera de algun ocell més gros, com podria ser algun ànec o algun ardeid. A l'hora de plegar vam trobar una simpàtica salamandra acostant-se al riu, ara es troben en època d'aparellament i estan molt actives!


A la primera volta es va fer la sorpresa: dues òlibes (Tyto alba) a la xarxa de rapinyaires!!! Evidentment van crear una gran expectació al nombrós públic assistent.

La tripleta de "alba". © Guillem Arrufat.

Una de les òlibes, les estrelles de la jornada. © Alba Casals.

Els dos ajudants amb les òlibes just abans d'alliberar-les. © Alba Casals.

Es van capturar un total de 35 ocells, tots ells anellament. Va ser una jornada amb diversitat d’espècies, amb 11 espècies diferents capturades.

Pardal de bardissa. © Alba Casals.

Els ocells més capturats van ser el pit-roig (Erithacus rubecula) amb 7 individus i tres d’ells recapturats i la mallerenga carbonera (Parus major) amb 9 captures. El següent ocell més capturat amb 5 captures (dos d’ells recaptures), va crear molt interès a tots els participants. Aquest va ser el blauet (Alcedo atthis)!

Participant amb l'alliberament dels blauets. © Alba Casals.

També a destacar una xivita (Tringa ochropus) i el primer pardal de bardissa de la temporada (Prunella modularis).

Xivita. © Alba Casals.

La xivita en detall. © Alba Casals.

Esperem que tots els participants hagin gaudit tant com els responsables i les properes jornades siguin igual o més interessants que aquesta.


Responsable de la jornada: Alba Casals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada