Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dimecres, 7 de desembre del 2016

Segona jornada a les menjadores de les Hortes del Marquès de Salt (06/12/1016)

La segona jornada a les menjadores es va realitzar el passat dimarts 6 de desembre. Les xarxes es van muntar el dia anterior, al cap-vespre, mentre plovia intermitentment. Es van col·locar un total de 8 xarxes disposades en dos bateries de 4 i 3 xarxes  de 12 metres i una individual de 4 metres, tapant un sector de rec a per capturar algun blauet i mosquiters.

La jornada va transcórrer més tranquil·la que l'anterior pel que fa al nombre de captures. Es van capturar un total de 59 ocells dels què 15 van ser controls i 2 van ser recaptures del mateix dia.


Tal com s’observa a la taula, tot i la diferència de captures respecte a la passada jornada al mateix lloc (108 captures), es van capturar el mateix nombre d’espècies però diferent diversitat: un total de 17 espècies diferents cada dia i un total de 22 espècies entre les dues jornades.

Tothom a la feina!. © Aïda Serra.

Com és d’esperar en aquestes jornades, es van anellar molts fringíl·lids atrets per les menjadores carregades amb gra, cacauets i fruita. Entre aquests trobem el gafarró (Serinus serinus), el verdum (Carduelis chloris) o el pinsà (Fringillia coelebs).

En la bateria de les menjadores, trobem l’ocell més capturat del dia: la mallerenga carbonera amb 17 captures. També destaquen el pinsà comú (Fringilla coelebs) amb 7 captures i el pardal xarrec (Passer montanus) amb 7 captures.

Mosquiter comú. © Alba Casals.

A la zona dels vímets, la cosa canvia. Hi solem trobar més pardals xarrecs (Passer montanus), algun mosquiter comú (Phylloscopus collybita), i, aquest cop, també un bitxac comú (Saxicola torquatus) i una cotxa fumada (Phoenicurus ochruros).

Bitxac comú o cagamànecs. © Alba Casals.

L’estrella del dia, però, va aparèixer a la segona volta quan vam anar a revisar les xarxes, afortunadament per nosaltres, va saltar un xoriguer comú (Falco tinnunculus) i el vam poder anellar. Estava molt poc embolicat i s'hauria pogut escapar sí no l'haguéssim vist i tret ràpidament!

Els ajudants de muntar xarxes amb el xoriguer. © Alba Casals.

El xoriguer comú al detall. © Alba Casals.

Com a curiositat també va caure a les xarxes un pardal comú (Passer domesticus) amb algunes plomes amb coloració parcial i total albina.

S'observa l'albinisme en diversos grups de plomes: plomes de vol, cobertores i plomes del cos. © Guillem Arrufat.

Esperem que tots els assistents gaudissin de la jornada tant com nosaltres. El proper dissabte més!



Responsable de la jornada: Alba Casals.

Participants: Pau Estanyol, Marc Blasco, Eduard Rando, Aïda Serra, Ricard llorente, Martin Ley, Gemma Urrea i fills, Guillem Arrufat, Èlia Cabello, Adrià Peñas, Albert Riera i Francesc Rubió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada