Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

dilluns, 18 de desembre del 2017

Primera jornada Sylvia d'hivern a l'Illa de Ter (17.12.2017)

El diumenge 17 de desembre vam realitzar la primera sessió d'hivern del sylvia de l'illa de Ter.


La jornada ha estat  normal quant a nombre d’ocells amb 54 + 1 recaptura però  força variats amb 19 espècies tot i que hi trobem a faltar fringíl·lids com caderneres, verdums, gafarrons o pinsans.

Bastanta fred a primera hora, a – 1 ºC, dia assolellat però fred amb una màxima de 10 graus a migdia i amb el riu que porta poca aigua podent creuar sense problemes. 

Muda i iridiscències de la garsa. Júlia Ferrer ©

Moltes captures a la primera volta (17) i a l'última (19) i poques entremig (18 en 4 voltes) suposem que per la fred.

Diferències entre femella (esquerra) i mascle de mallerenga blava. Hubert Mas ©

Les espècies més capturades:  mosquiter comú (7), cargolet (6) i rossinyol bord (6). Com a destacable 2 controls amb anelles ICONA, un cargolet anellat el juny del 2012 com un 5, és a dir, nascut el 2011 i que ara té més de 6 anys i una mallerenga carbonera  anellada l’octubre del 2012  com a un 3 , és a dir, nascuda aquell any i que ara té 5 anys.

La xivitona. Hubert Mas ©

També podem destacar la captura d’una xivitona, un control anellat 2 anys abans a la zona i un control de mosquiter comú també anellat a la zona fa 3 hiverns el desembre del 2014.

Diversos participants fotografiant i disfrutant del gaig. Hubert Mas ©

Com a curiositat una guineu a dins de l’Illa!

Anelladors:  Hubert Mas, Guillem Arrufat, Carles Pibernat.

Altres participants en la jornada:  Eduard Rando, Elena Rivas, Júlia Ferrer, Anna Fàbrega, Afra Boix, Raquel Sánchez, Sophie Magro.


Gràcies a tothom per a participar, ens veiem a la propera Jornada al gener.

dilluns, 27 de novembre del 2017

Recuperació extrangera al Ter Vell (17.11.2017)

El passat 17 de novembre es va realitzar una jornada d’anellament amb una escola al Ter Vell (l’Estartit).

Es van capturar 7 teixidors (Remiz pendulinus) un d’ells amb anella, que, al comprovar-la, va resultar ser un control estranger de número B4V3913 i remitent Alemà (Radolfzell Germany).

El teixidor controlat. Alba Casals ©

Aquestes anelles s’utilitzen al sud d’Alemanya, Berlin i Àustria. Per tant ha realitzat un viatge de mínim 700 km (al no saber el lloc exacte s’ha utilitzat el punt més proper del territori Alemany). Estarem a l’espera per saber d’on prové aquest ocell.

L'anella Alemana. Guillem Arrufat ©


Com a dada curiosa, el teixidor, és l’ocell amb més índex de recuperacions (1/200) respecte a la resta d’ocells (1/1000).

dimecres, 22 de novembre del 2017

Jornada amb els Bitxacs de la UdG a les hortes de Salt (12.11.2017)

El passat 12 de novembre vam rebre la visita dels bitxacs de la UdG, què estaven realitzant un curset d’introducció a l’anellament científic d’ocells, on es va realitzar una jornada teòrico-pràctica a les hortes del marquès de Salt.

Estornell vulgar (Sturnus vulgaris). Alba Casals ©

Les xarxes es van muntar a la matinada abans de la sortida del sol distribuides amb 2 bateries i una xarxa individual. Una bateria de dues xarxes de 12 metres es va muntar a les oliveres, l’altra bateria de 3 xarxes de 12 metres es va muntar al llarg de les vimeteres i l’altra xarxa individual de 12 metres també a l’altre costat del camí.

Va ser una jornada intensa amb moltes captures, tantes com 115 i una gran diversitat d’espècies, com ja ens té acostumats les hortes, un total de 16 espècies.


Les espècies més capturades van ser el pinsà comú (Fringilla coelebs), el pardal xarrec (Passer montanus) i la mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus). Cal destacar també el primer repicatalons (Emberiza schoeniclus) de l’hivern a les hortes capturat, tot i que ja se n’havia escoltat algun a les anteriors jornades, i també la captura de 3 estornells vulgars, espècie molt poc capturada en aquesta estació (1 captura).

Per tant els participants van poder gaudir d’una jornada molt interessant, on, els que no coneixien aquest món van poder conèixer de primera mà la gran diversitat existent a les hortes, i els coneixedors de l’anellament, van poder aprofundir en diversos conceptes com la datació dels ocells.

Repicatalons (Emberiza schoeniclus). Alba Casals ©


Com a dada curiosa, el diumenge a la tarda, a la zona dels vímets, on hi ha l’observatori de fauna es va poder observar i fotografiar un durbec (Coccothraustes coccothraustes).

dimecres, 25 d’octubre del 2017

Escalfant motors a les menjadores de les hortes de Cal Marquès a Salt (22 i 25.10.2017)

El 22 i el 25 d’octubre es van realitzar dues jornades d’anellament tancades per observar com estaven aquest any les hortes després dels canvis que hi ha hagut i aprofitar per anellar en migració.

L’hivern i primavera passats es van realitzar diversos canvis a les zones on es col·loquen les xarxes de l’estació de les menjadores. Els canvis produïts han sigut una important poda de les oliveres i aquest any hi ha hagut una important producció d’olives, així com deixant l'espai més obert. Per altra banda, la construcció d’una bassa i observatori de natura proper a la zona dels vímets, on es col·locava l’altra bateria de xarxes. També, aquest any, encara no s’ha posat menjar a la zona de les oliveres i en canvi si que s’ha posat a la zona de l’observatori.

Cotxa cua-roja. Alba Casals ©

El dia 22 a la matinada es van muntar 4 xarxes de 12 metres distribuïdes amb una bateria de 3 a la zona dels vímets, on sempre, i sols xarxa a la zona de les oliveres, on es col·locava una bateria de 4 xarxes. Això es pel fet que han crescut molt i a l'estar carregades d’olives no volíem tallar les branques fins que no es cullin aquestes. Per altra banda, el dia 25 es van muntar, també a la matinada, 5 xarxes més, distribuïdes amb una bateria de 2 xarxes de 12 metres i una de 9 metres als vímets de l’altra banda del cirerer, una als vímets on es munta habitualment la bateria de xarxes, just davant de la bassa de l’observatori i una al mateix lloc de les oliveres.

Trist. Alba Casals ©

Les jornades van ser relativament tranquil·les, comparant amb el que aquesta estació ens té acostumats i tenint en compte el menor nombre de xarxes muntades. Tot i això es van realitzar 60 captures el primer dia i 34 el segon, sumant un total de 19 espècies. Les espècies més anellades van ser el pardal xarrec (27), la mallerenga carbonera (12) i el mosquiter comú (11).

Picot verd. Alba Casals ©

Destacar la captura d’una mallerenga anellada aquest mateix estiu a l’estació Sylvia de les deveses de Salt, cosa que ens explica la connectivitat amb aquestes dos estacions. També la captura d’un migrant habitual no nidificant en el nostre territori, com és la cotxa cua-roja, mai anellada abans en aquesta estació.

Per altra banda també es va capturar dues espècies més mai anellades abans en aquesta estació, són el trist i el picot verd.


Per acabar, destacar l’observació d’un cruixidell a la zona d’anellament el dia 25 d’octubre.

Les dades:

Anirem informant de les properes jornades d'hivern a les menjadores obertes a tothom.

dilluns, 23 d’octubre del 2017

Jornada d'anellament a Rabassers (Cap de Creus) (13-14/10/2017)

Hola a tothom,
és conegut l’efecte barrera que suposa els Pirineus per al pas dels ocells durant les migracions sobretot en situació de mal temps o vents dominants pel que solen buscar zones més baixes per a passar o bé ressegueixen la línia de la costa i és per això que el Cap de Creus esdevé un bon punt de pas de migrants (el punt més a l’est de la península ibèrica) tant d’aus terrestres com marines. En el cas de les marines l’estudi es fa des de la punta mateix amb una estació d’observació de pas durant unes hores al matí, mensualment, coordinada pel biòleg i bon amic en Ponç Feliu.

Merla blava. Hubert Mas ©

En el cas de les aus terrestres podem diferenciar els rapinyaires i altres ocells planadors que necessiten zones elevades i assolellades on es generen els corrents tèrmics que aprofiten aquests ocells per enlairar-se pel que el  seu pas sol ser resseguint les carenes del Parc. En el cas de les aus més petites el pas és més directe creuant el mar prop de la costa i aprofitant les petites valls de la zona; és per això que vam decidir muntar sessions d’anellament per a poder estudiar-ho.

Lluer. Hubert Mas ©

Ja fa anys que es fan sessions a la vall de Montjoi a la cara sud i des de fa uns 5 anys, sóc el responsable d’organitzar-ne a la zona de Rabassers, a la cara nord i ben a prop de la punta de Cap de Creus dins la zona de Parc Natural i amb els permisos corresponents de la direcció del Parc.

Tallareta cuallarga. Hubert Mas ©

El divendres 13 de matinada, vam preparar la zona d’anellament entre diversos socis del Blauet, muntant 11 xarxes amb un total de 120 metres lineals.  El dia va ser força emboirat però sense pràcticament vent que és nostre màxim limitant a l’hora d’anellar,  ja que per la seva poca alçada i orientació nord, la zona és habitualment força ventosa.

Mallerenga petita. Hubert Mas ©

Les captures a les xarxes van ser prou importants amb 79 ocells pel matí  i   47 per la tarda, amb les primeres voltes amb força moviment i afluixant cap el migdia.  L’endemà amb un temps similar però amb més boira que a estones era ploranera, vam tenir 70 captures més fins que vam plegar al migdia de dissabte.

Cotxa cuaroja. Hubert Mas ©

Al final un total de 196 captures de 22 espècies, les més anellades el tallarol capnegre amb 89 captures (pràcticament la meitat dels ocells),  el tallarol de casquet amb 43 i el pit-roig amb 20.

Trist. Hubert Mas ©

Molta varietat d’ocells migrants i com a més interessant la captura d’una merla blava, ocells escàs que nia en baix nombre a la zona, un lluer, ocell migrant que ve del nord d’Europa i que segons els anys és molt rar o més freqüent (en anys freds). També podem destacar la mallerenga petita o el rossinyol bord, ocells poc freqüents a la zona de Cap de Creus.
Dos controls, una merla i un cargolet anellats 2 anys abans a la mateixa zona.

Les dades:


Us animem a que ens acompanyeu a la següent sessió que es farà els dies 11 i 12 de novembre a la zona, conjuntament amb altres anelladors a diverses zones del Cap de Creus dins el CCOW  (Cap de Creus, October Weekend) que es fa cada any (tot i que aquest any serà al novembre).

Responsable:  Hubert Mas
Assistents: Guillem Arrufat, Ricard Poch, Ricard Busquets, Guillem Saguer, Àlex Fonollosa

dilluns, 16 d’octubre del 2017

Ultima jornada del projecte sylvia a l'Illa de Ter (29/07/2017)

La darrera sessió del Sylvia a l’Illa ha estat una mica més fluixa que les anteriors amb 45 ocells i 3 recaptures i 13 espècies. A primera hora bona temperatura 18 graus i calor moderada al migdia fins a 28 ºC i el riu encara amb més aigua el que feia difícil creuar a l’Illa.


Les espècies més capturades:  rossinyol bord (10),  cuereta blanca (6) i  pit-roig (6). També un tudó, espècie poc capturada a l’estació.

L'únic tudó anellat aquest any a l'estació. Hubert Mas ©

Una nova captura d’una  boscarla de canyar amb força greix (3), probablement un migrant precoç  o bé un ocell resident que s’està preparant per a migrar.

Jove de cardina. Hubert Mas ©

En total 7 sessions hem capturat un total de 394 ocells de 25 espècies, les més capturades han estat el rossinyol bord  (69), el pitroig (63) , el tallarol de  casquet (54) i la cuereta torrentera (48)

Jove de mallerenga carbonera. Hubert Mas ©

Comparant amb altres estacions Sylvia de Catalunya actives (38), seriem la 3ª en nombre de captures només per darrera de les estacions de Cinc Boqueres prop de Lleida amb 441 ocells (dels que més de 120 corresponen a estornells i pardals) i La Mitjana de Lleida amb  395 ocells tot i que només 11 estacions han completat les 7 sessions i 8 n’han fet 6 (resultats provisionals).

En el global de totes les estacions Sylvia hem capturat més del 90% de les cueretes torrenteres (48/52), el 80% de les cueretes blanques (15/18), el 40 % dels blauets totals (22/51), això s’explica per que a diferència d’altres estacions mantenim xarxes que creuen part del riu.

Anirem informant de les properes sessions d'anellament, esperem que siguin d'aquí poc. Fins aviat!

Responsable: Hubert Mas

Participants: Guillem Arrufat, Ricard Poch, Joel.

dissabte, 29 de juliol del 2017

Sisena jornada Sylvia a l'Illa de Ter (23/07/2017)

El diumenge 23 de juliol, es va realitzar la penúltima jornada del projecte Sylvia d’estiu a l’Illa de Ter.

Nova sessió a l’Illa després de 3 setmanes similar a la prèvia amb 50 ocells i 7 recaptures i  15 espècies. Bona temperatura a primera hora amb uns 20 graus i calor al migdia fins a 29 ºC i el riu amb força aigua que dificulta el pas a l’Illa. 


Trobem més varietat d’espècies i com a més capturades, el rossinyol bord (8) i  la cuereta torrentera (7).

Jove de papamosques gris. Hubert Mas ©

A destacar anellaments de joves de papamosques gris i de boscarla de canyar que confirmarien la cria a la zona d’aquestes espècies aquest any.  De papamosques gris tenim dades de cria els darrers anys però de boscarla de canyar menys, amb cites de joves el juliol del 2006, 2007 i l’1 d’agost del 2015.

Jove de boscarla de canyar. Hubert Mas ©

Comparant el color dels iris de l'adult i el jove de boscarla de canyar. Hubert Mas ©


També el primer rossinyol de la temporada (un jove); no sabem les causes de la davallada d’aquest ocell a la zona. L’any passat també va ser molt pobre amb només 4 exemplars quan el promig de les temporades prèvies era de 30 ocells per temporada, potser els treballs forestals a la zona hi ha tingut a veure doncs en altres Sylvia les captures de rossinyol es mantenen.

Jove de rossinyol comú. Hubert Mas ©

Com a dada molt interessant, tenim un control extern d’un blauet anellat a l’Illa de Ter el 3 de juny de 2017 i controlat el 16 de juliol (43 dies després) a Avià – (prov. Barcelona) a 85 Km en línia recta però dins la conca del riu Llobregat. Es pot suposar que, en estar molt lligat als rius, probablement ha seguit el Ter riu amunt fins a la zona de Vic i després ha passat a la conca del Llobregat pel nord de la comarca d’Osona o del Ripollès on contacten les  conques hidrogràfiques del Ter i del Llobregat. Qualsevol altre camí sembla menys probable doncs implicaria saltar vàries conques hidrogràfiques ( Tordera i Besós si hagués passat pel sud).

Responsable: Hubert Mas.

Participants: Carles Pibernat, Guillem Arrufat, Ricard Busquets.

Cuarta jornada Sylvia a les Deveses de Salt (22/07/2017)

El dissabte 22 de juliol es va realitzar la quarta jornada sylvia a les Deveses de Salt, després de dues jornades sense poder realitzar-se.

Les xarxes es van muntar el dia anterior acompanyats amb el so de fons dels concerts de la festa major de Salt i sense escoltar-se els habituals de la nit com l’enganyapastors o el xot.

El jove de mallerenga emplomallada. Alba Casals ©

La primera volta a les 7 del matí va ser molt abundant quant a nombre i diversitat de captures: 47 ocells i 14 espècies. Ja en aquesta primera volta s'entreveia una gran jornada, amb espècies menys habituals com la mallerenga emplomallada, el mosquiter pàl·lid i diversos tallarols de garriga.

Un dels diversos tallarols de garriga. Alba Casals ©

També es va poder capturar en aquesta primera volta, un jove de l'any de pica-soques blau, el que confirma, per primer cop, la cria d'aquesta espècie en la zona de l'estació.

El jove de pica-soques blau. Alba Casals ©

Després es va afrontar amb més tranquil·litat la resta de voltes amb 33 ocells més, encara que vam poder tenir una altra sorpresa a la segona volta: un oriol jove.

L'oriol. Alba Casals ©

Amb tot això es van poder capturar 80 ocells de 19 espècies diferents, lamentant les baixes d’una merla i un tallarol capnegre per la calor de l’última volta.

Va ser una jornada molt interessant per la gran diversistat d'espècies capturades i per el elevat nombre de joves, com el cas del bruel de la foto, primera captura de jove d'aquesta espècie de l'any.

El jovenet de bruel. Alba Casals ©

Resum dels números:


Responsable: Alba Casals.

Participants: Guillem Arrufat, Eduard Rando, Pau Estanyol.

dissabte, 22 de juliol del 2017

Cinquena jornada Sylvia a l'Illa de Ter (02/07/2017)

El passat diumenge 2 de juliol es va realitzar la cinquena jornada del projecte Sylvia a l'Illa de Ter.



Després de la històrica pedregada de divendres tarda, no vam poder muntar xarxes llavors, ni fer la sessió el dissabte com estava previst per la possibilitat de trobar arbres caiguts, branques i el riu amb més aigua i ho vam aplaçar a l’endemà.

Dissabte tarda vam entrar a l’Illa i sorprenentment, a part d’algun arbre tombat, la zona d’anellament estava prou indemne, es podia creuar bé el riu i vam muntar les xarxes sense problemes.

Oreneta cuablanca, la primera captura de l'any al Sylvia. Guillem Arrufat ©

Temíem que la jornada se’n ressentís, però aquesta sessió ha estat similar a la prèvia amb 54 ocells + 5 recaptures  i  13 espècies, pel que pensem que la densa vegetació de la zona ha protegit bastant els ocells dels efectes de la pedregada.

La temperatura també més que agradable amb 14 ºC a primera hora del matí fins els 21 ºC a l’hora de plegat amb un cel ben clar.
Oreneta vulgar. Hubert Mas ©

Com a ocells més capturats, el tallarol de casquet (16) i el rossinyol bord (14) amb molts joves.

També hem capturat espècies noves de l’any com el pardal xarrec i la oreneta cuablanca.

Pardal xarrec. Hubert Mas ©


A destacar un control de merla, una femella anellada el juliol del 2010 com a poll a la zona, és a dir, que té 7 anys.

Responsable: Hubert Mas.
Participants: Guillem Arrufat, Carles Pibernat, Ricard Busquets.

dimecres, 21 de juny del 2017

Quarta jornada Sylvia a l'Illa de Ter (17/06/2017)

El passat dissabte 17 de juny vam realitzar la quarta sessió Sylvia a l’Illa de Ter.

Ens trobem en plena onada de calor tot i que continua baixant força aigua pel riu; això ajuda a refrescar una mica l’ambient arran de riu però dins de l’Illa es fa notar molt la temperatura més alta i la secada, sobretot a la zona del prat. Això va fer que haguéssim de tancar les xarxes una hora abans del previst per a evitar riscos als ocells i a nosaltres mateixos.


Aquesta sessió ha estat una mica més fluixa que les primeres amb 54 ocells +2 recaptures  i  12 espècies.

Joves de blauet. Hubert Mas ©

Els ocells més capturats, el pit-roig (12), el tallarol de casquet (12) i el rossinyol bord (10) sobretot joves de l’any.

Jove de verdum. Hubert Mas ©

També 3 blauets joves mes (Foto 1) el primer jove de verdum (Foto 2), el primer bruel de la temporada (Foto 3) i una nova femella de papamosques gris amb placa (la segona) que indica una més que probable nidificació a la zona, només cal confirmar-ho capturant algun jove de l’any.

El bruel. Hubert Mas ©

Responsable: Hubert Mas

Participants: Guillem Arrufat, Martin Ley, Pau Estanyol, Guillem Sagué.

Tercera sessió Sylvia a les Deveses de Salt (11/06/2017)

El passat 11 de juny es va realitzar la tercera jornada Sylvia a les Deveses de Salt. Les xarxes es van muntar el dia anterior i es van veure indicis de possible nidificació a la zona d’enganyapastors (Caprimulgus europaeus), ja que es va sentir cantar prop de les xarxes i es va veure un individu caçant dintre de la zona.

La primera volta començà a les 6.45 amb 32 captures i gran quantitat de col·leòpters a les xarxes, com l'escarbat rinoceront (Oryctes nasicornis).

L'escarbat rinoceront.Vicent Arrufat

A partir d’aquí, va anar disminuint el nombre de captures fins a arribar a 1 sola captura l’última volta.


Va ser un dia força calorós, començant la jornada amb 21 graus i acabant amb 35 graus, però, per sort, no vam patir cap baixa per insolació.

En total hi va haver 78 ocells capturats amb tan sols 19 controls. Destacar la gran quantitat de joves de l’any de tallarol de casquet (Sylvia atricapilla). També primers joves de l’any de rossinyol comú (Luscinia megarhynchos), merla (Turdus merula), rossinyol bord (Cettia cetti), mallerenga carbonera (Parus major) i cargolet (Troglodytes troglodytes).

Els més joves formant-se com anelladors i ornitòlegs. Vicent Arrufat

Com a captures més destacades trobem un mascle adult de mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli), cosa que indica una possible nidificació a la zona.


També vam capturar un jove de l’any de tallarol de garriga (Sylvia cantillans) que ens indica l’existència de, mínim, una parella nidificant.


Finalment, fora ja de la jornada a l'hora de dinar, vam veure voltant per la zona de les hortes i les deveses un aufrany (Neophron percnopterus).

L'aufrany sobrevolant les hortes del Marqués. Guillem Arrufat
Responsable: Alba Casals
Participants: Guillem Arrufat, Pau Estanyol, Júlia Ferrer, Nicolás Izquierdo, Vicent Arrufat, Ma Carme Tena.

dilluns, 12 de juny del 2017

Jornada Naturalista al Baix Ter diumenge 18 de Juny!

El proper cap de setmana... vine a gaudir d'una activitat diferent! Ens remullarem els peus per passar la calor a l'hora que descobrim la fauna del riu Ter i del seu afluent el Daró! 



Hi esteu tots convidats! Salut i Natura a la vora del Ter!



Anellament de polls d'òliba (Tyto alba) (07/06/2017)

El passat dimecres 7 de juny vam procedir a anellar els polls d'un niu d'òliba situat a un cobert d'un mas de l'Alt Empordà, concretament a Sant Miquel de Fluvià. 



Uns dies abans, després d'atendre la trucada d'uns amics, propietaris de la  casa i de l'empresa Mas Galceran Horta Ecològica, ja havíem inspeccionat el cobert, determinant l'accés al niu i el material necessari, pel que ja veníem equipats.

L'operació va ser prou ràpida i precisa, resultant-ne l'inspecció i l'anellament de 4 polls molt sans. En cap moment es va detectar un adult.


A sota el niu s'havia trobat el poll més petit mort, probablement per caïnisme dels més grans, comportament habitual en aquesta i moltes altres espècies de rapinyaires. I dins del niu es va trobar un ou sencer sense nàixer, malgrat això, amb 4 polls aparentment molt sans, la productivitat d'aquesta niada és bastant bona!



En farem el seguiment els propers anys. Mentrestant agrair l'ajuda i la confiança a la gent de Mas Galceran!


Responsables Jornada: Alba Casals, Guillem Arrufat i Eduard Rando.