Associació El Blauet
assocgirona@gmail.com

Nius per rapinyaires


Instal·lació de caixes niu i seguiment de rapinyaires nocturns.

Els rapinyaires nocturns, també anomenats de manera general “mussols”, són un grup d’ocells depredadors de rosegadors, insectes i petits ocells que, generalment, es troben en un important declivi en moltes zones de la seva distribució.

La causa principal és la pressió humana, ja sigui per amenaces directes com la caça furtiva, els enverinaments i atropellaments accidentals o bé indirectes com ara l’ús massiu de productes químics i insecticides o la pèrdua d’hàbitat, amb la consqüent pèrdua de zones de cria i caça.

En general es tracta d’espècies beneficioses pels humans i la teoria ideal seria que la gent ho entengués com una relació de mutualisme: Proporcionem als mussols un bon hàbitat per viure i espais adequats per criar i ells ens ajuden a controlar les plagues de ratolins, talpons, llagostes…

Les espècies que tocarem amb aquest projecte són:

Òliba (Tyto alba)
Mussol comú (Athene noctua)
Xot (Otus scops)
Gamarús (Strix aluco)
Mussol banyut (Asio otus)

L’òliba i el mussol comú són espècies molt lligades als humans. S’alimenten principalment de petits rosegadors que cacen a les zones obertes i als conreus i fan el niu en cases i masies, aprofitant forats de les parets, sota les teules o en alguna habitació abandonada i més aviat fosca.

Polls d'òliba.

El xot, el mussol banyut i sobretot el gamarús són espècies més aviat forestals, tot i que es trobin alguns casos de parelles criant a prop o enmig d’alguna ciutat o poble.

El xot és el mussol més petit de Catalunya i s’alimenta principalment d’insectes i petits animals. El mussol banyut i el gamarús, en canvi, són del tamany de l’òliba i en el cas del gamarús, és capaç de capturar preses del tamany d’un conill.

Poll de gamarús.

El xot i el gamarús, ocupen forats dels arbres per criar, per tant necessiten boscos amb arbres prou madurs on hi hagi nius de picot o esquerdes amb diàmetre suficient per nidificar-hi. El mussol banyut en canvi, aprofita nius de còrvids, tudons o altres rapinyaires per fer la seva plataforma i afegir-hi alguns branquillons, tot i que no sol ser de gran tamany.

Individu adult de xot.

Amb aquest projecte, construirem i instal•larem nius pensats especialment per cada espècie, en els llocs que creiem que facin més falta o que poden ser un bon aport, dins d’un perímetre delimitat del Gironès.


Situació prevista de les caixes, on cada color és una espècie diferent.

L’objectiu d’aquest any és instal•lar 4 nius per cada espècie. Per al xot i gamarús es construirà una caixa niu de fusta, vertical i amb el forat d’entrada rodó, simulant un forat natural d’un arbre. Pel mussol comú una caixa niu horitzontal i amb el forat també rodo i per l’òliba igual però més gran i amb el forat d’entrada quadrat. El banyut en canvi no ocupa caixes niu i s’instal•laran 4 cistelles de vímec amb branquetes per sobre que simularan un antic niu abandonat.

Accedint a un niu.

Els nius s’instalaran abans d’aquest hivern, abans que comencin els vols nupcials d’alguna de les espècies. El seguiment es realitzarà gràcies a la col·laboració dels socis, voluntaris i col·laboradors que s'ofereixin, d'aquesta manera i publicant els resultats obtinguts s'estarà contribuïnt a la sensibilització cap a aquestes espècies tant properes.

Finalment es realitzarà un seguiment per veure l’èxit d’ocupació dels nius i en cas afirmatiu, fer un seguiment detallat de cada parella i comparativa amb les altres, a més del posterior anellament dels polls, per tal d’obtenir informació de futures dispersions. En aquest procès i sempre que es pugui, es prendrana mostres d'egagròpiles per poder estudiar-ne la composició i així coneixre la comunitat de micromamífers de cada zona a més de l'alimentació dels pròpis rapinyaires.

Paral·lelament, també es realitzarà el seguiment de diverses parelles en territoris ja coneguts, per tal de trobar el niu, si encara no es coneix, i de la mateixa manera prendre mostres d'egagròpiles i poder anellar els polls i/o adults per obtenir més informació d'aquestes espècies a la nostra comarca.

Deixem a la vostra disposició un dossier de 2 pàgines per imprimir i endur-se a camp en cas de creure-ho necessari per donar explicacions a veïns i propietaris: DESCARREGAR DOSSIER

Responsables: Cristina Mora, Carles Tobella, Gerard Dalmau i Alba Casals.


Projecte de:


Amb la col·laboració de:






2 comentaris:

  1. Un projecte i seguiment molt interessant!

    ResponElimina
  2. Molt ben treballat, esperem tenir força voluntaris per poder fer les caixes niu i el seguiment posterior.

    ResponElimina